Världens Största Korallrev Har Allvarliga Problem!
Någonting katastrofalt håller på att hända strax utanför kusten i Queensland, Australien.
Nej, det är inte ett skepp fullt med Chocolate Fudge Brownie-glassförpackningar som sjunker mellan vågorna (puh!). Det är den stadiga, förkrossande blekningen som sker av Stora barriärrevet. Och inte någon bra slags blekning, som den du gör med håret eller med tvätten. Den här typen av blekning stjäl revets klara, livfulla färger, försvagar det omgivande ekosystemet och hotar revets själva existens.
Världens största korallrev
Stora barriärrevet utgörs av mer än 2 900 individuella rev som täcker omkring 344 400 kvadratkilometer (det är större än Storbritannien och Irland tillsammans!) och ger en livsmiljö till över 2 000 marina djur. Det är den enda levande strukturen som syns från rymden, en av naturens sju underverk och del av Världsarvslistan. Men det står under ett allvarligt hot.
Korallblekning är en dödsdom för rev
En rad forskningsstudier bekräftade nyligen ett förödande värstafallsscenario — med korallblekning som sträcker sig över 93 % av reven. Och 93 % ligger som du inser smärtsamt nära 100 %.
Men vad är blekning då?
Låt oss börja från början: korall är en levande organism som behöver mat, solljus och precis rätt vattentemperatur för att leva. Vanligtvis livnär den sig på den en särskilt typ av alg som kallas zooxanthellae, som lever i korallens vävnader. Ungefär som att ha en ryggsäck full med snacks på dig hela tiden. Och korallens klara, vackra färger? De kommer också från zooxanthellae. Men när något påverkar revets miljö, – såsom varmare vattentemperaturer, föroreningar eller för mycket solexponering,– blir algerna skrämda och lämnar korallens vävnader. Kvar blir en färglös, hungrig korall som är mycket mottaglig för sjukdomar. Om det blekta tillståndet fortgår tillräckligt länge så dör korallen.
Skyll på klimatförändringarna (och El Niño)
Experterna säger att detta är den värsta blekningshändelse som någonsin noterats i Stora barriärrevet. Men Australien är bara det senaste och mest kända revet som drabbats av blekning — runt om i världen: Från atollen Kiribati i Stilla Havet till Hawaii och Indiska oceanen, rapporterar forskarna om massutdöende av korall.
Vad är det som händer? Den omedelbara syndabocken är El Niño och en vädertrend som värmer upp havstemperaturerna. Men på längre sikt är det klimatförändringarna, som för varje år stadigt vrider upp den globala temperaturen, som gör att effekterna från El Niños blir allvarligare. Så nästa gång som gamla El Niño dyker upp behöver fenomenet inte ens vara särskilt starkt för att ha en fruktansvärd påverkan på reven runt om i världen.
Blekning skadar biologisk mångfald och ekonomier
Reven är havens samlingsplatser. Precis som de kosmopolitiska städerna på jorden täcker reven mindre än en tiondel av havsbotten, men de spelar roll för över 25 % av den ’biologiska mångfalden för världens fiskar. Kollapsen av revsystemen i Australien och runt om i världen kommer att få förödande effekter på det marina livet som redan påverkas av att vattnet blir varmare.
Och värdet för denna naturresurs har en direkt påverkan på människorna. Bara i Australien utgör revindustrierna – såsom turism och fiske – omkring 69 000 jobb och motsvarande 4 miljarder dollar i årsomsättning (5,4 miljarder australiensiska dollar). Regioner från Hawaii till Indiska oceanen är lika beroende av friska revsystem som stödjer de lokala ekonomierna.
Hjälp reven överleva och frodas
Det positiva i allt detta är att det fortfarande finns hopp, eftersom all blekning inte är dödlig. Algen hos blekta rev kan växa tillbaka och många rev runt om i världen har genomgått denna cykel förut och, med stöd, kommit tillbaka för att åter frodas.
Nu när vi har sett vad som håller på att hända under vågorna är det upp till oss att stoppa det och bevara dessa naturunder för framtiden. Ett bra sätt att börja är att skriva upp ditt namn på denna namninsamling som stödjer en starkare position vad gäller klimatförändringar och policyer som skyddar reven.