10 Coola Glasstraditioner
Runtom Världen
Låt oss åka en liten resa, runtom världen. Vi älskar att resa, och speciellt så älskar vi att se hur andra länder skopar vår favorit godsak i världen: glass! Naturligtvis finns det massor av vilda smaker där ute för att passa regionala smaklökar: foie gras glass i Frankrike, bläckfisk glass i Japan, ube yam glass i Hawaii. Och utöver den enorma mängden av smaker, finns det några fantastiska sätt att göra och servera glass. Här är 10 av världens coolaste glasstraditioner:
1. Dondurma
Har du någonsin sett glass som är lika elastiskt som mozzarella och segt som kola? Det skulle du göra om du reste till Turkiet. Dondurma är glass med salepsrot, en vild orkidérot som ger en seg, tänjbar konsistens. Och eftersom salepsrot är olagligt att exportera, är den bara tillgänglig i sitt hemland.
2. I Tim Pad
Låt oss flyga över till Thailand, där I Tim Pad är ett populärt gatusnack. I stället för att blandas ihop, använder man flash-frys teknik för att frysa glassen som sedan skrapas av i härliga glassrullar. Den är lika söt som den är god!
3. Mochi
I Japan, består en populär glass av mochi – en sötad och smaksatt rispasta - virad runt glass. Resultatet är en söt glass med en egendomlig icke-smältande exteriör.
4. Spaghettieis
Vi är inte säkra på varför denna ovanliga maträtt blev populär i Tyskland, men den har varit på menyerna runt om i landet sedan 1960-talet. Det är en sundae gjord för att likna en skål med spagetti, komplett med sås (vanligtvis jordgubbssås) och parmesanost (kokosflingor eller riven mandel) – den tar verkligen kombinationen av sött och salt till en helt ny nivå!
5. Snow Cream
På landsbygden runt om i USA, är snöglass en populär godsak bland barn på väg hem från skolan en snöig dag. Fyll en skål med nysnö, blanda sedan i socker, mjölk och vanilj. Voilà - snöglass! Ett härligt sätt att förvandla en snöig dag till ett glassparty!
6. New Year’s Luck
I Schweiz så tror man att det bringar tur om man slänger glass på marken på nyårsdagen. All glass fungerar, så länge det är på marken. Så, nästa gång du är i Schweiz runt nyår, kanske du ska hålla utkik efter pölar av smält glass.
7. Ais Kacang
Denna malaysiska dessert betyder ordagrant "is-bönor", och består av is och bönor, vanligtvis med färgstarka fruktiga pålägg. Det låter intressant, men vi tror att vi håller oss till glass utan bönor för nu.
8. Akutaq
Glass kanske inte är ditt första val av dessert i kylan i Alaska. Men om du längtar efter något sött, så är Akutaq, den populära godsaken något du måste prova. I dess mest traditionella form, består den av vispat animaliskt fett - oftast från sälar, älgar, eller renar - blandat med bär och köttbitar.
9. Ice Cream Loti
Glassandwichen som kommer från Singapore är en färgstark upplevelse för ögon och smaklökar. Det är glass insvept i sött, färgrikt Loti bröd – vilket gör desserten till ett härligt (handhållet) snack.
10. Freakshakes
Långt innan de tog över Instagram och Twitter, var freakshakes en delikatess som bara fanns i ett café in Canberra, Australia. Du undrar säkert, vad är en freakshake? Föreställ dig en milkshake, i en uppgraderad version som gör sin bästa imitation av en franken-shake.
Har du redan bokat flygbiljetter? Vi är nästan säkra på det. Känner du till någon übernajs glasstradition runtom världen? Dela det gärna med oss i kommentarsfältet nedan!