Ben & Jerry’s Ice Cube Tray Truffles

ice-cube-tray-truffles-779x400.jpg

INGREDIENSER

 • En påse med bittersöta eller halvsöta chokladbitar (285 gram)
 • 1 msk vegetabilisk olja
 • 160–475 ml av din favoritsmak från Ben & Jerry’s

 

VERKTYG OCH KÖKSREDSKAP

 • Isform (vi fann att plast fungerar bättre än silikon och att koniska eller runda bottnar fungerar bättre än hårda fyrkantiga kanter)
 • Mikrovågssäker 1 liters mätbägare i glas med hällpipa
 • Glasskopa i teskedsstorlek
 • Liten stekspade eller slickepott
 • Matlagningsspray

 

 1. Beräkna antalet fack som isformen har och skopa upp det antalet glasskulor på en platt bakplåt. Sätt bakplåten i frysen tills den ska användas.  Spreja isformen lätt med matlagningsspray och ställ åt sidan.

 2. Blanda chokladbitarna och den vegetabiliska oljan i den stora mikrovågssäkra mätbägaren och värm i mikrovågsugn i omgångar om 25 sekunder. Rör om mellan omgångarna. Den får inte överhettas! Hur lång tid som behövs för att smälta chokladbitarna beror på mikrovågsugnens styrka. Ta ut bägaren när det fortfarande finns några osmälta chokladbitar. Rör om i ca 5 minuter tills alla har smält.

 3. Häll den smälta chokladen i isformens fack och fyll facken till en tredjedel. Du bör ha tillräckligt med choklad över i mätbägaren för att täcka formens överdelar efter att glassen har lagts till. Plocka upp formen och vrid den på så vis att chokladen täcker fackens sidor, så nära toppen som möjligt. Ta ut glasskulorna från frysen och lägg en kula i varje fack, tryck i dem försiktigt i chokladen. Häll den resterande chokladen över toppen och smeta ut med en stekspade eller slickepott i plast.  Försök att göra det så snabbt som möjligt för att undvika att glassen smälter. Frys tryfflarna i minst en timme.

 4. När bitarna är helt kylda, ta bort formen från frysen och tryck ut varje tryffel ur formen genom att försiktigt böja, vrida och knacka på formen för att få ut dem.

 5. Njut av dina tryfflar som de är eller använd dem för att göra en Mocha Affogato Ice Cream Soda Float. Lägg några tryfflar i botten av ett halvlitersglas, häll över hett kaffe, häll på mängd kaffegrädde efter smak, rör om försiktigt och tillsätt sedan en handfull isbitar och ca 30 ml kolsyrat vatten. Servera med en skopa av din favoritsmak från Ben & Jerry’s. Smaklig måltid!