Hopp övervinner rädsla: Stödjande lösningar till flyktingkrisen

19 januari, 2017

4457-welcoming_refugees-779x400.png

“Medan varje flyktings historia är olik och deras ångest personlig, har de alla en gemensam nämnare bestående av ovanligt mod: mod att inte bara överleva, utan att framhärda och bygga upp sina sönderslagna liv.”

– António Guterres, FN:s generalsekreterare.

 

Vi anser att alla människor på jorden har lika rättigheter till att leva, att älska och - naturligtvis - glass! Men tyvärr, med problem som krig och klimatförändringar som påverkar allt fler samhällen över hela världen, ser vi nu tvångsförflyttning på rekordnivåer. Nu mer än någonsin, verkar det som om individuella rättigheter är långt ifrån lika i världen.

Hos Ben & Jerry’s, stödjer vi de globala ansträngningarna för att återflytta dem som har tvingats fly från sina hem på grund av våld och förföljelse.

 

Den globala flyktingkrisen: Fakta & Siffror

När USA:s president Obama beskrev flyktingkrisen som “en av de mest angelägna prövostenarna av vår tid”, var det ingen överdrift. Enligt aktuella siffror från UNHCR (FN:s flyktingorgan), har cirka 65,3 miljoner människor runt om i världen för närvarande förflyttats på grund av konflikter och förföljelser – vilket är nästan en på 100 personer på jorden!

Dessa siffror är i sig själv häpnadsväckande men det är först när vi beaktar att bakom varje enskild siffra finns en historia, en riktig person med hopp, drömmar och ambitioner precis som våra egna, som den verkliga omfattningen av det mänskliga lidandet blir klar.

 

Situationen i Syrien

Faktum är att drygt hälften av alla flyktingar kommer från bara tre länder: Somalia, Afghanistan och Syrien, med en häpnadsväckande 4,9 miljoner bara från Syrien. Deras belägenhet var den gripande och hjärtskärande berättelsen om Eida Karmi, som skapade rubriker i oktober förra året. Den 115-åriga syriska flyktingkvinnan bars hundratals mil till Turkiet av en vän till familjen för att göra den livsfarliga resan över Egeiska havet till Grekland. Det var hennes innerliga önskan att återförenas med sin familj i Tyskland som hon har inte sett på fem år. Liksom tusentals andra har hon hamnat i Moria flyktingläger på Lesbos, fortfarande på jakt efter sin dröm om att återförenas med sin familj.

 

Ett ljummet välkomnande

Vad är det sorgligaste? Eida är en av dem som har haft tur – för som vi alla vet, är det många som inte överlever resan. De som överlever får dessutom ett långt ifrån varmt bemötande. De som kommer i land ser att vägen fram är blockerad med höga staket och stängda gränser, och ett enormt antal människor som Eida, slussas in i farliga och överfulla läger där levnadsvillkoren verkligen är fruktansvärda. Den enorma tillströmningen av människor fortsätter att anstränga resurser och relationer, vilket bidrar till en oroande ökning av en samhällelig berättelse av hat och rädsla i Europa och i hela världen. Detta förvärras av skrämselpropaganda från offentliga personer och de traditionella medierna, som i verklighet borde veta bättre.

Läs mer och gå med i kampen för mänskliga rättigheter här!

 

Make Ice Cream, Not War!

Hos Ben & Jerry’s, handlar det inte bara om glass. Viktigare är att vi tror på ett rättvist och inkluderande samhälle, med medkänsla och tolerans för alla. Hat och rädsla kommer bara att splittra oss (och gör det redan) och i en alltmer globaliserad värld har vi helt enkelt inte har råd att bygga in oss själva och överge dem som behöver det mest. Det är upp till oss alla att agera rättvist, jämställt och välkomna vår globala gemenskap genom att visa solidaritet med människor vars liv har slitits sönder av kris och konflikt.

 

Vägen till vidarebosättning

Den överväldigande  majoriteten av flyktingarna flyr till närliggande länder. Detta betyder att länder som  Turkiet, Pakistan och Libanon axlas med den tyngsta bördan men dessa länder kan inte ensamma lösa detta problem.

Det dags för resten av oss att hjälpa till! I Europa, USA och vidare, har den industrialiserade världen skyldighet att inte bara anstränga sig för att få slut på våldet som har lett till krisen, men även att öka antalet flyktingar som vi tar emot.

 

Läs mer och gå med i kampen för mänskliga rättigheter här!

 

Så vad gör vi fel?

Tack och lov så finns det hopp! Ett antal organisationer, regeringar och privatpersoner har redan kavlat upp ärmarna och börjat agera.

- Angela Merkel har hållit fast på Tysklands öppna dörr-policy.

Kanada fortsätter att föregå med ett gott exempal med sin progressiva vidarebosättningspolitik.

- USA har nyligen meddelat att man vill öka antalet flyktingar som släpps in i landet till 110 000 under 2017.

- FN:s toppmöte i september förra året säkrade en enorm ökning av globala humanitära medel.

-  IRC (International Rescue Committee) arbetar outtröttligt på att finna praktiska lösningar, så som att förbättra bearbetning av asylansökningarna i Grekland och påskynda omlokalisering och familjeåterförening till andra EU-länder.

 

Bygg relationer, inte murar!

Att finna en humanitär lösning på detta problem är helt klart en av de viktigaste frågorna vi står inför idag. Att stänga dörrarna för människor som flyr våld och förföljelse är inte bara moraliskt fel, men det gynnar enbart  extremistiska propagandister och föder de fundamentalistiska krafter som vissa beslutsfattare är så rädda för. 

Världen måste enas och ta itu med dessa frågor och hitta en fungerande långsiktig lösning. Empati och medkänsla kan vinna över hat och rädsla, men vi har alla en del i att få detta att hända. Vi måste stå upp och visa våra världsledare att vi stödjer de miljontals flyktingarna runt om i världen. Skriv på namninsamlingen och gör din röst hörd i dag!

 

Läs mer och gå med i kampen för mänskliga rättigheter här!