1 februari 2017
Klimatförändringarna går allt snabbare och rekordböckerna kämpar för att hålla jämna steg. Som om en årlig omskrivning inte var illa nog, kunde vi ha skrivit denna halvvägs genom 2016 och fått tillräckligt att fylla sidorna med!
Det är tydligt att effekterna av klimatförändringarna är exponentiella – här kan du ta en titt på några av de många ifrågasättande rekord som bröts 2016.
Inte Bara Glass Som Smälter
Precis som glass måste våra istäcken förvaras fryst. Dessa istäcken har en funktion då de dämpar det globala klimatet genom att reflektera solens strålning och håller polarområdena kalla. Vi känner alla till att klimatförändringen gör att de smälter, men ny forskning visar på att hastigheten med vilken isen smälter ökar i en oroande takt – under 2016 bröts det ena rekordet efter det andra och varje månad minskar omfattningen av den arktiska havsisen.
Bara Grönlands istäcke förlorar nu 269 miljarder ton is varje år, vilket är nästa tre gånger så snabbt jämfört med förra århundradet. Detta utgör en vikt som kan jämföras med drygt 40 kvadriljoner (40 följt av 14 nollor!) liter glass per år! Om hela USA:s befolkning åt en förpackning av Ben & Jerry’s 40 smakkombinationer varje dag, skulle det fortfarande ta mer än 900 år att ta sig genom denna mängd. Om man skulle ställa glassförpackningarna på rad, skulle de nå från jorden till solen fram och tillbaka nästan 29 000 gånger!
Vad Som Än Händer
Antarktis istäcke utgör nästan 90 % av världens is – och det oroande är att de senaste forskningarna tyder på att det kan smälta snabbare än vi trodde. Forskare befarar nu att havsnivån kan komma att stiga upp till 2 meter vid slutet av detta århundrade, vilket är nästan dubbelt så snabbt som man tidigare förutspått. Detta skulle vara en katastrof för alla låglänta platser och kustsamhällen runt om i världen och storstäder som New York, Mumbai och Shanghai skulle då delvis hamna under vatten.
Brinner Upp
Det var ett år med skyhöga globala temperaturer. Enligt NASA var 11 av årets 12 månader 2016 de hetaste någonsin sedan mätningarna började. Juli var den varmaste månaden i historien, men det rekordet höll inte längre än till augusti som blev hetare än så.
Men låt oss sätta den individuella rankingen åt sidan för ett ögonblick, då det är den underliggande trenden som räknas. 2014 var det varmaste året som någonsin uppmätts, men det var fram till 2015. Och nu är det 2016 som tar ledningen, även de mest hårdbarkade skeptikerna har svårt att nu förneka att ett mönster börjar framträda. Till och med Donald Trump verkar på nytt överväga sitt påstående att klimatförändringarna är en bluff som Kina hittat på.
Rekordbrytning Av Havsisen
Oro har uppstått över en stor spricka i Antarktis Larsen C shelfis, som kan leda till att en bit så stor som den amerikanska delstaten Delaware lossnar. Om du inte vet hur stor den delstaten är så rör det sig om ca. 5 000 kvadratkilometer. Och för att uttrycka detta i våra mått så behöver du 650 miljarder av våra glassförpackningar för att täcka denna yta.
Rekordtorka
På grund av klimatförändringarna blir de torra områdena på jorden ännu torrare och få platser drabbas så hårt som regionen vid Afrikas horn. Etiopien lider för närvarande av den värsta torkan sedan 50 år, vilket innebär att 18 miljoner människor är i akut behov av hjälp. Låt oss tänka efter en stund och förstå att 18 miljoner människor är mer än antalet invånare i London och New York tillsammans.
Detta har också en direkt inverkan på den globala flyktingkrisen då allt fler människor tvingas fly från sina hem på grund av bristen av grundläggande behov som mat och vatten.
Rekordhöga Temperaturer
Juli 2016 var inte bara i genomsnitt den varmaste månaden någonsin, men uppmätte även de högsta temperaturerna någonsin på jorden i modern historia. I Mitribah i Kuwait uppmättes en grillande hetta på 54°C den 21 juli medan man i Basra i Irak en dag senare uppmätte en tryckande höjdare på 53,9°C. Under tiden hade man redan uppmätt ett nytt nationellt rekord på över 51°C i den Indiska delstaten Rajasthan i maj månad.
Men det är inte bara traditionellt varma regioner som har upplevt sådana onormala temperaturtoppar, det utgör helt enkelt en allmän tendens av stigande temperaturer som orsakas av klimatförändringarna. Den 13 september 2016 var till exempel den varmaste septemberdagen i Storbritannien på över 100 år, med härliga 34,4°C, medan stigande temperaturer plågade stora delar av USA under värmeböljan i juli månad.
Så Håll Huvudet Kallt!
Det blir allt tydligare att vi står på gränsen till en skenande klimatförändring och att det är en destination utan returbiljett! Om vi vill avvärja den hotande katastrofen, måste vi ge upp våra fossila bränslen och uteslutande satsa på förnybar energi. Skriv på namninsamlingen idag och tala om för våra beslutsfattare att vi måste tygla våra koldioxidutsläpp och hålla vår planet lika cool som vi håller vår glass!