Om du inte har smakat den, har du helt enkelt inte levt livet fullt ut.. Men hur mycket vet du egentligen om denna hjältemodiga smak?
Läs mer - 5 Saker Du Inte Visste Om Half Baked! Läs merChocolate Fudge Brownie: Den kladdiga berättelsen om hur en legendarisk smak blev perfekt
Långt innan Chocolate Fudge Brownie fanns producerade vi en glassandwich med brownies för försäljning i mataffärer. Ibland bröts vissa browniebitar under hanteringen och dessa brukade vi samla ihop och använda i våra smakexperiment. Hur skulle det smaka med brownies i chokladglass? “Det visade sig vara riktigt gott enligt Peter Lind som är Ben & Jerry’s smakguru och “primalterapeut för glass”. Den ursprungliga experimentsmaken utvecklades till den legendariska glasstillblandning som kallas Chocolate Fudge Brownie.
Samtidigt hade Ben Cohen träffat Bernie Glassman, grundaren av det sociala företaget Greyston Bakery i Yonkers, New York. Greystons policy för anställning utan hinder innebar att företaget passade perfekt med Ben & Jerry’s passion för länkat välstånd – ett koncept som innebär att det som är bra för våra anställda och leverantörer även är bra för affärerna. Lika viktigt var att deras brownies var så fantastiskt goda. Efter en provsmakning skrev Ben en beställning på två lastbilar fyllda med browniebitar.
Den kladdiga processen för att skapa perfekta bitar
Vi visste visserligen att Greyston skulle bli en idealisk leverantör för att förvandla Chocolate Fudge Brownie till en förpackad glassmak, men det var inte helt enkelt att få deras brownies att samarbeta. Båda verksamheterna var nya och Greyston var tvungna att öka sin produktion ordentligt bara för att klara våra behov för Chocolate Fudge Brownie.
Ännu svårare var det att fundera ut hur deras standardstorlek på 8 cm och 3 cm tjocklek kunde förvandlas till bitstorlekar på 3 cm och 0,6 cm tjocklek. Målsättningen var att skapa frysta browniebitar som skulle rinna ut ur påsar och in i våra bitmatare som tillför vår glass alla läckra bitar. Det krävdes hårt arbete och innovation mellan Lind och bagarna under många sena kvällar för att lösa gåtan.
Greystons bagare arbetade i två månader att skära ut bitarna för hand från varje plåt med brownies och fylla de två fryslastbilar som Ben hade beställt. Uppe i Vermont hade Lind arrangerat ett evenemang på fabriksgolvet för att visa upp produktionen av den nya smaken. Men när den stora dagen kom var bitarna fortfarande helt hopfrusna. “En stor brownie på ca 10 kg föll ner i bitmataren — vi var tvungna att nyanställa fem personer och utrusta dem med handyxor av rostfritt stål för att bryta isär bitarna.”
Njut av framgångens söta smak
Varje innovation kommer förstås antagligen att ha en del knutar som måste lösas upp. Om det hela går för lätt kan det ju vara så att idén inte är tillräckligt radikal. “Vi tillverkade antagligen ca 25 batchar med brownies innan vi hade rätt kombination av smak, smulningsmotstånd och seghet i glassen under längre tid, säger Lind.” Inom sex månader gjorde den nya smaken debut i många skopbarer och frysdiskar.
Det som började som en spännande och till slut välsmakande gåta har blivit legendariskt stoff för både Ben & Jerry’s och Greyston. Det är en rolig berättelse som visar hur långt våra verksamheter har kommit. 25 år senare köper vi fortfarande alla våra brownies från Greyston, vars egna framgångar har gjort dem till ett ledande socialt företag. Det viktigaste är dock hur glassen smakar. Chocolate Fudge Brownie är och förblir en av de mest populära smaker vi någonsin har tillverkat.
Senaste tweets
Allt från pyttesmå ambitioner till frysta 10-kilosbrownies — här är berättelsen om hur en av våra mest populära smaker, Chocolate Fudge Brownie, skapades.
Läs mer - Chocolate Fudge Brownie: Den kladdiga berättelsen om hur en legendarisk smak blev perfekt Läs merFör 25 år sedan tog Ben & Jerry’s kontakt med Greyston Bakery och bad dem leverera två lastbilar fyllda med brownies för glassmaken Chocolate Fudge Brownie. Sedan dess har Greyston utvecklats till ett ledande socialt företag.
Läs mer - Greyston Bakery: Människorna bakom dessa fantastiska brownies med chokladfudge Läs mer