Vår resa mot hållbara förpackningar

Ben & Jerry’s har alltid ansett att glass kan förändra världen. Samtidigt som det är sant att glass kan sätta ett leende på människors ansikten och sammanföra människor, så kan vi inte ignorera den påverkan som förpackningarna har på miljön. Precis som med de flesta livsmedelsförpackningarna återanvänds, komposteras eller återvinns många av våra inte, utan kasseras snarare som avfall. Vi är på en resa för att förändra det.

Vårt mål är att 100 % av våra förpackningar ska vara fria från petroleumbaserad plast. Och vi vill att allt ska vara återanvändbart, komposterbart eller återvinningsbart senast år 2025!

Vi har arbetat för att minska vår samlade miljöpåverkan under många år och vi vet att vi har mer att göra. Det största problemet vi står inför är den petroleumbaserade plasten i några av våra nuvarande förpackningar, vilken är svår, om inte omöjlig, att återvinna.

Plastproduktion och plastföroreningar är tätt sammankopplat med tre saker som vi bryr oss mycket om: miljöhälsa, social rättvisa och klimatförändringar.

Att vara en del av lösningen

På grund av att plast är ohållbar till sin natur, så har vi åtagit oss att vara en del av lösningen genom att inte skapa plastavfall från början. Det är anledningen till att Ben & Jerry’s har inlett ett mångårigt arbete för att eliminera plasten från våra konsumentförpackningar genom att:

 • Minska mängden petroleumbaserade engångsförpackningar i plast som vi använder i leveranskedjan och i våra glassbarer globalt
 • Hitta växtbaserade och/eller komposterbara alternativ till konventionell petroleumbaserad plast
 • Utveckla återanvändbara förpackningsalternativ
 • Vi har inlett ett samarbete med Canopys Pack4Good-initiativ för att säkerställa att de produktförpackningar som vi köper genom vår leveranskedja inte är tillverkade av trämassa från gamla och utrotningshotade skogar. Vi har redan börjat denna ansvarsfulla resa eftersom vi har använt FSC-certifierad fiber i våra pints sedan 2009, men vi vill förbättra detta område ytterligare. Vi har inlett arbete med Canopy och deras Pack4Good-initiativ eftersom de erkänner skogarnas kritiska värde för den biologiska mångfalden, klimatet och traditionella samhällen.

Det finns inga patentlösningar på det globala plastproblemet, men vi har gjort stora framsteg. Här är förändringarna vi har genomfört hittills.

Minskat mängden petroleumbaserad plast

 • Redan 2019 slutade vi erbjuda sugrör och skedar i plast på våra fler än 600 glassbarer världen över och kunde på så sätt undvika uppskattningsvis 36 000 kg plast per år.
 • Vi har gjort våra europeiska pappersbägare mer hållbara genom att använda en ensidig växtbaserad polyetenbeläggning. Även om den är kemiskt identisk med den petroleumbaserade plasten i vår gamla beläggning, så kommer denna förändring att minska mängden plast vi använder med nästan 40 000 kg per år och minska våra inköp av petroleumbaserad plast. Och det innebär att glassbägarna i Europa är mer återvinningsbara.
 • 2021 bytte vi till ett pappersomslag på våra Peace Pops och undviker på detta sätt 18 ton plast per år.
 • 2021 bytte våra glassbarer i USA ut våra tidigare glassbägare, dryckesmuggar och lock till växtbaserade och industriellt komposterbara förpackningar. Vi letar fortfarande efter lösningar för våra glassbarer världen över. (Proffstips: våffelstrutar är ett utsökt och plastfritt serveringsalternativ!)
 • I slutet av 2022 slutförde vi arbetet med att avlägsna det yttre lagret av plast även i våra behållare i USA, vilket minskar plastanvändningen med ytterligare 47 ton per år. Tyvärr samlar de flesta samhällen i USA fortfarande inte in belagda livsmedelsförpackningar av kartong för återvinning.
 • I slutet av 2022 hade vi omvandlat alla våra bulktråg i EU till 100 % återvunnet material vilket sparar 62 ton ny plast per år.
 • I slutet av 2022 hade vi också omvandlat våra påsar för Cookie Dough Chunks till papper i USA, vilket sparar 54 ton plast per år.

När vi ändå talar om förpackningar så är vi glada över att kunna berätta att våra pints sedan 2009 tillverkas av kartong med Forest Stewardship Council-certifiering (FSC). FSC-certifiering innebär att pappersmassan i kartongen kommer från skogar där djurlivets livsmiljöer skyddas, och den biologiska mångfalden och andra kriterier för hållbara skogar upprätthålls.

Vad händer härnäst?

Vår största prioritering är att hitta ett alternativ till den återstående plasten i våra glassbehållare, inklusive skyddsbandet kring locket. Att hitta en lösning som är återvinningsbar och/eller komposterbar innebär ett antal utmaningar. Standarder och regler för återvinning varierar mycket mellan olika länder och till och med mellan olika städer. Att kompostera är inte heller en ultimat lösning eftersom det inte är allmänt tillgängligt. Ändå vet vi att det är bättre för planeten att använda förpackningsmaterial som är snabbare biologiskt nedbrytbart jämfört med att använda traditionell plast om den inte kasseras på rätt sätt.

Vi arbetar för att hitta lösningar och riva dessa och andra hinder som omger det globala avfallssystemet. Vi fortsätter att driva igenom alla våra euforiska erbjudanden för att se till att det enda som vår glass lämnar efter sig är ett leende.

Tack till er alla som hjälpte till med förslag och stöttade våra ansträngningar under denna övergång. Vi kommer att tillhandahålla fler uppdateringar längs vägen.