Hbtqi-personers liv äventyras när migrationsmyndigheterna nekar asyl baserat på fördomar om vilka de är, känslor personer borde känna och hur man borde bete sig. Var med och se till att migrationsmyndigheterna behandlar människor rättvist.
Ingen borde bli behandlad orättvist på grund av sin könsidentitet, sexuella läggning eller hur man väljer att uttrycka sig själv. Men precis det händer hbtqi-personer som söker asyl i Sverige.
En studie med över 2000 asylärenden visar att migrationsmyndigheterna i Sverige gör livsavgörande beslut baserat på stereotyper och fördomar om vilka hbtqi-personer är, hur personen förväntas bete sig och vilka känslor man borde känna.
Hbtqi-personer som söker asyl behöver inte bara bevisa varför man är i fara; du förväntas också bevisa vem du är.
På grund av begränsad och otillräcklig utbildning för de som gör asylutredningar, förväntas hbtqi-personer som är i behov av skydd att beskriva sig själva på ett sätt som passar in i förlegade kriterier, binära beskrivningar och farliga antaganden. Resultatet av den här trasiga processen är att människor som borde få skydd blir nekade just detta, och blir skickade tillbaka till farliga omständigheter. Det är fel.
Men det behöver faktiskt inte vara på det här sättet. Migrationsmyndigheterna måste sluta behandla hbtqi-asylsökande felaktigt. De måste ta större steg och utveckla kunskap om könsidentitet, sexuell läggning och mångfald, göra om processen och ta bord all form av omedveten partiskhet inom asylintervjuerna. Människors liv står på spel.
Tillsammans måste vi kräva en förändring i regeringens direktiv till migrationsmyndigheterna för att försäkra att alla hbtqi-personer som söker säkerhet, blir behandlade med respekt och värdighet och får chansen att bli beviljade det skydd de behöver.
Skriv under namninsamlingen och ta ställning för en förändring kring hur Sverige behandlar hbtqi-personer som söker asyl.
Vår partner
RFSL är en förening som grundades 1950 och har som målsättning att samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter ska gälla för hbtqi-personer som för alla andra i samhället.