Världens städer väntar inte på några klimatsamtal
Det finns ett par saker vi kan vara säkra på: att klimatförändringarna inte är något påhitt och att det kommer att bli mycket värre om vi inte gör något åt saken. Det finns en annan sak som vi också vet: nationer runt om i världen har reagerat för långsamt Emellertid så finns det goda nyheter som du kanske inte känner till: lite i skymundan, men inte mindre målmedvetet för det, har många av världen storstäder tagit tidigare otänkbara steg mot en framtid med högeffektiv energianvändning och låga koldioxidutsläpp. Dessa städer visar att en klimatneutral framtid inte bara är möjlig, utan att den redan är på gång. Vi besöker fem städer runtom i världen som (i likhet med många andra) redan har börjat vidta åtgärder:
Sydney, Australien
Det mesta av den el som används för att driva och kyla ned varma, soldränkta Sydney och dess 4,5 miljoner invånare produceras med hjälp av brunkol, en av de smutsigaste energikällorna som finns. Men som ett led i en ambitiös långsiktig plan som sjösattes 2008 siktar Sydney på att minska sina utsläpp av växthusgaser med över 70 % till år 2030. Hur kommer det att gå till? Genom att se till att energiproduktionen sker lokalt. Målet är att hela stadens energiförbrukning ska produceras inom 250 km från stadskärnan. År 2030 förväntas 30 % av stadens behov produceras med hjälp av solkraft, vindkraft på land, geotermisk energi och andra fullständigt förnybara energikällor. Återstoden av behovet kommer att täckas av avsevärt effektiviserad kombinerad kraftproduktion: uppvärmning, kylning och el från en och samma källa – i vissa fall gaser från biomassa eller avfallshantering.
New York, USA
New York har haft flera borgmästare i följd som tagit klimatförändringarna på största allvar, även i de fall då de politiska partier som de tillhör inte har gjort det. Michael Bloomberg, New Yorks borgmästare 2001–2013, satte som mål att minska stadens utsläpp med 30 % till 2030. Redan 2007 var man på god väg och hade minskat utsläppen med 19 %. Den nuvarande borgmästaren Bill de Blasio har spänt bågen ännu hårdare. Han vill minska utsläppen med 80 % till 2050, men det är ett svåruppnåeligt mål. Därför har man börjat titta på New Yorks byggnader och föregår med gott exempel. New York har börjat med att installera solpaneler på 24 kommunala skolor. Det är inledningen på ett projekt med subventionerade solpaneler i offentlig regi som är tänkt att omfatta 300 anläggningar under det kommande decenniet. Vidare strävar man efter att effektivisera energianvändningen genom bättre isolering, effektivare värmekraftverk och genom att byta ut föråldrade belysningssystem och luftkonditioneringsanläggningar. För att locka privata fastighetsägare att haka på trenden erbjuder kommunen diverse incitament och kallar målet för ett ”moraliskt imperativ” samtidigt som man överväger att utfärda förelägganden om uppgradering av byggnaders energiprestanda. Fackföreningar, miljögrupper och New Yorks byggnadsstyrelse står alla bakom borgmästaren i denna fråga. New York-borna går samman och tar klimatförändringarna på allvar.
Frankfurt, Tyskland
Inget annat land i världen har en så stark inriktning på förnybar energi som Tyskland. Som ett led i landets makalösa Energiewende-rörelse (energiövergång) stänger Tyskland inte bara sina kärnkraftverk, utan satsar också för fullt på sol- och vindkraft. Det är därför inte överraskande att tyska städer genom ambitiösa mål och snabb teknisk utveckling har kommit långt på vägen mot klimatneutralitet. Frankfurt är ett ekonomiskt draglok för såväl Tyskland som världen, men trots att staden kan peka på en ekonomisk tillväxt på mer än 50 % sedan 1990 har dess koldioxidutsläpp minskat med 15 %. Frankfurt har nu satt som mål att bli fullständigt klimatneutralt till 2050. Det är en respektingivande målsättning. Frankfurt har strikta byggnormer och en radikal grundsyn på formgivning som kombinerar bevarande och energieffektivitet samtidigt som man investerar kraftigt i förnybara energislag för att nå målet.
San Diego, USA
Låt dig inte luras av Kaliforniens avslappnade livsstil och underbara väder. I San Diego tar man sin planering seriöst. Stadsstyrelsen har satt som mål att all energiproduktion ska vara 100 % förnybar till 2035 och att under samma period minska utsläppen av växthusgaser från alla källor med 50 %. Kommer staden att klara det? Målsättningen låter kanske överoptimistisk, men San Diego har många soltimmar året om och solpanelsparkerna ökar snabbt i antal. Staden har satt upp en rad förnuftiga, rättsligt bindande mål, t.ex. att göra San Diego mer fotgängar- och cyklistvänligt, genomföra omfattande trädplantering, bygga ut infrastruktur för eldrivna fordon och strama upp byggnormer för att spara energi.
Köpenhamn, Danmark
Danskarna verkar ha ett sjätte sinne för att göra allt rätt. De brukar toppa rankinglistor över världens lyckligaste folk och i Köpenhamn arbetar man på att bli världens första klimatneutrala huvudstad. Detta ambitiösa mål hoppas man uppnå till år 2025. Ett av medlen för att uppnå målsättningen stavas bättre transportsystem och ökad rörlighet. Danskarna har tagit fram ett snillrikt nätverkssystem med högeffektiva signalljus och givare som minskar trafikstockningar, gatubelysningen är LED-lampor som dämpas och förstärks automatiskt efter behov och man har gjort det ännu trevligare och säkrare för invånarna att cykla. Köpenhamn visar vägen, men faktum är att LED-lampor håller på att ersätta gammal, energislösande belysning över stora delar av världen. Det är goda nyheter för vår jord.