Vad är klimaträttvisa?
Varje gång vi tittar på nyheterna verkar det som om forskarna ger nya bevis på att vi är, och har varit, på väg mot en varmare planet. Effekterna av klimatförändringarna är redan dokumenterade över hela världen. Men en sak som ofta saknas i diskussionen är vem dessa förändringar påverkar mest.
Klimaträttvisa är ett begrepp som erkänner att vårt beroende av fossila bränslen ojämlikt har gynnat de rikaste länderna, medan det oproportionerligt påverkar fattigare människor och utvecklingsländer runt om i världen. Till exempel för bönderna i Afrika, som inte har något skyddsnät när deras grödor misslyckas, förvärrar klimatförändringarnas påverkan jordbrukets befintliga ojämlikheter.
Runt om i världen flyttar människor i utvecklingsländer till städerna i jakt på arbete. Men klimatförändringarna hotar grundläggande naturresurser, som vatten, samtidigt som förekomsten av naturkatastrofer, som orkaner och tyfoner, ökar och ödelägger kustregionerna. Utvecklingsländerna saknar redan infrastruktur, och effekterna av klimatförändringen intensifierar klyftan mellan de som bor i slummen och de som bor i en skyskrapa mitt i centrum.
I USA kommer den stigande havsnivån på grund av klimatförändringarna att förflytta fattigare samhällen. Vi har redan sett hur orkaner som Katrina ödelagt missgynnade kustregioner. Faktum är att fyra av tio städer som är mest utsatta för skadliga översvämningar ligger i USA. Samma studie förutspår att översvämningsskador på städer runt om i världen kommer att kosta $1 biljon per år om dessa städer inte vidtar åtgärder för att anpassa sig. Studie efter studie visar hur fattiga samhällen och människor från utvecklingsländer påverkas mest av föroreningar från bergtoppsborttagning, kraftverk, giftigt avfall, bilavgaser och en hel mängd hälsorisker.
Samtidigt kostar klimatförändringarna redan $1,2 biljoner per år, och förutspås att kräva $67 biljoner i bistånd för att hjälpa utvecklingsländerna att anpassa sig. På grund av detta och mycket annat, måste vi ställa oss frågan "Vem?" om klimatförändringarna, inte bara "Varför?" och "Hur?".
Den goda nyheten är att länder runt om i världen börjar inse de etiska och ekonomiska följderna av klimaträttvisa. Ben & Jerry's har nu anslutit sig till kampen för utbredd klimaträttvisa. FN:s Green Climate Fund strävar efter att göra just detta, med målet att säkra ekonomiska åtaganden från rika länder som påskyndar investeringar i utvecklingsekonomier som minskar utsläppen, expanderar förnybar energi och anpassar sig till effekterna av klimatförändringen som redan känns. Skapandet av GCF är viktigt, men vad som är ännu viktigare är att de rika länderna i världen intensifierar ansträngningarna och ser till att de är tillräckligt finansierade.
Om de finansieras ordentligt, kan program som Green Climate Fund börja byta denna obalans mot en mer hållbar framtid för alla. Låt oss se till att vi tar klimaträttvisan på allvar och kickstartar dessa ansträngningar för att få världen på bättre spår.