Ben & Jerry’s smaker som vi kanske förlorar på grund av klimatförändringarna
Klimatförändringarna orsakar förödelse i vädersystemen runt om i världen, vilket framgår av rekordtemperatursvängningar i fjol. Vi är bekymrade över detta av flera orsaker, bland annat den effekt klimatförändringarna redan har på livsmedelsproduktionen i världen.
Jordbrukarna planterar, odlar och skördar utifrån mer eller mindre konsekvent och förutsägbart väder, men om vi inte bromsar koldioxidutsläppen kommer det nya normala vädret att bli intensivare regn och utdragen torka som kan förstöra en hel säsongs skörd. Här är fyra Ben & Jerry’s-ingredienser som är i klimatförändringens hårkors, smaker som använder dessa ingredienser hamnar på "Endangered Pints List."
Kakao, även kallad choklad:
Choklad finns i allt från Phish Food till Chocolate Fudge Brownie och utgör stommen i många av Ben & Jerry’s smaker. En studie från International Center for Tropical Agriculture pekar ut att en temperaturökning på 2,3 grader Celsius i Västafrika år 2050 gör att regionen blir för varm för att man ska kunna odla kakao. En nyligen publicerad rapport från Earth Security Index visar att ohållbara jordbruksmetoder under de senaste fyra decennierna redan har tagit en bit av 40 % mark ämnad för odling av kakao. Klimatförändring sätter press på denna vacklande produktionsmodell genom förvärrad torka över hela världen. Bönderna är beroende av denna gröda för sin överlevnad och börjar odla mer motståndskraftiga växter, eller ger upp kakaoodlingen helt och hållet. Ghana och Elfenbenskusten – som ensamma står för ca 60 % av världens chokladproduktion – kan stå inför en chokladkatastrof vilket i sin tur påverkar all glass.
Nötter
Även valnötter och pistagenötter, den nötiga texturen på smaker som Chunky Monkey, går en allvarlig framtid till mötes. Det visar sig att nötträd som anpassat sig till tempererade områden kräver en vinterkyla för att tillväxten på våren ska stimuleras. Den sortens väder ser ut att bli en bristvara med stigande temperaturer i viktiga och växande nötodlingsregioner som Kalifornien, sydöstra USA, Kina och Australien. Redan har bristen på vinterkyla slagit hårt mot nötskörden i Israel, Marocko, Tunisien och regioner i Sydafrika. Trädodlingar, till skillnad från markodlingar, tar mycket längre tid att plantera och nå mognad, vilket gör dessa relativt omöjliga att flytta när vädret förändras. Det handlar inte om anpassning, utan man måste börja om från början. Det är en tuff nöt att knäcka.
Dessa stigande temperaturer har lett till problem för dessa enkla baljväxter som är viktiga för smaker som Peanut Butter Cup. Vi räknar med jordnötssmör för dess jämna och smidiga konsistens, men jordnötsväxten i sig är ombytlig, kräver konsekventa temperaturer och precis rätt mängd nederbörd för att blomstra. En allvarlig torka i sydväst under 2011 fick årets amerikanska skörd att torka bort, vilket fick priserna att stiga med 40 %. Tyvärr förutspår 2013 års National Climate Assessment (Nationella klimatbedömningen) från USA:s Global Change Research Program att klimatförändringarna kommer att leda till varmare och torrare somrar för de sydliga staterna som är de viktigaste jordnötstillverkarna i USA. Prishöjningarna kan göra jordnötssmör till en verklig delikatess.
Kaffe
Att ge sig iväg på morgonen utan en kopp kaffe verkar galet, men begränsat espressokaffe och inga smaker som Coffee Coffee BuzzBuzzBuzz kan snart vara verklighet. Den här växten har anpassat sig till specifika klimatzoner, så en temperaturhöjning på 0,5 grader kan hämma den globala kaffeskörden. Det skrämmande är att vi är på god väg att överskrida den nivån av uppvärmningen. För mycket fukt är också dåligt och den senaste tidens oväntade och extrema regnväder har gjort att indiska odlares grödor minskat med nästan 30 % mellan 2002 och 2011. Som med många andra grödor har klimatförändringarna också ökat antalet skadedjur, inklusive en skalbagge som lever på kaffebönan. Resultatet som helhet är förödande, och en studie förutsäger att antalet befintliga regioner som är lämpliga för odling av kaffe kommer att krympa med från allt från 65 % till 100 % år 2080. Som Union of Concerned Scientists (Unionen för bekymrade forskare) uttrycker det, är det dags att vakna upp och lukta på kaffet.
Kommer alla de här ingredienserna att försvinna? Vi hoppas verkligen inte det. Följ oss i vårt försök att stoppa klimatförändringarna och skydda dessa ingredienser från att hamna på "Endangered Pints List."