No one has ever accused us of being conventional. When you’re over hot fudge and sprinkles, try these 10 sensational ice cream toppings that you probably wouldn't have even thought of.
Läs mer - 10 Unconventional Ice Cream Toppings That Will Blow Your Mind Läs mer8 exempel på världens åtgärder för klimatet efter COP
Om den smälter, är den förstörd. Det gäller för glass och det gäller för planeten.
Vi börjar med att konstatera det uppenbara: Klimatförändringarna är verkliga. Det är frustrerande att detta konstaterande fortfarande kan ses som kontroversiellt i vissa kretsar. Trots att forskare världen över är eniga har de flesta länderna tyvärr varit långsamma med att vidta åtgärder. Men det kändes faktiskt som om våra ledare verkligen ville åstadkomma något vid COP21 i Paris. Och det fantastiska är... Att de gjorde det! Den 12 december 2015 nådde 190 länder en överenskommelse för att bekämpa klimatförändringarna och få ett slut på användandet av fossila bränslen.
Jorden vann en stor seger den dagen och representanterna samlades nyligen i New York för att formellt skriva under Parisavtalet. Det blev många tal och ryggdunkningar, vilket gör det här till ett perfekt tillfälle att stämma av vad länderna faktiskt har gjort för att införliva COP21:s ambitiösa men i högsta grad nödvändiga mål för att dra ner på koldioxidutsläppen.
1. Europeiska unionen
Europa har ofta varit ledande i arbetet för miljön och mot klimatförändringarna. Sedan Belgien och Skottland stängde ner sina sista koleldade kraftverk för en månad sedan har över en fjärdedel av EU-länderna nu helt slutat att använda kol. Och resten av EU har gått med på att följa deras exempel senast i slutet av 2025. Men det är inte bara goda nyheter från EU, då många menar att engagemanget för att minska utsläppen har börjat mattas av, och det vid sämsta möjliga tidpunkt. Sedan Parismötet har Europakommissionen förklarat att deras tidigare överenskommelser och utsläppsmål inte behöver uppdateras, trots en växande oro från kritiker att ännu starkare åtgärder krävs för att uppnå målen från COP21.
2. USA
Redan före COP21 hade USA plockat en del fina miljöpoäng – president Obama skärpte bränslestandarden för bilar och lastbilar och sa nej till bygget av oljeledningen Keystone XL, medan Shell Oil övergav sina försök att borra i Arktis. I dag är Clean Power Plan grundpelaren i Obama-administrationens klimatarbete. Den banbrytande planen för att kontrollera utsläpp av växthus gaser kräver 32 % minskning jämfört med 2005 års nivåer före 2030 och utgör grunden för USA:s åtagande för minskade utsläpp som gjordes i Paris. I februari lade högsta domstolen 5 mot 4 röster för att tillfälligt stoppa Environmental Protection Agency från att driva igenom kraven i Clean Power Plan, men många experter tror att den i slutänden kommer att upprätthållas.
3. Kina
Kina har påbörjat en massiv satsning för att reducera sitt beroende av fossila bränslen, delvis sporrade av de ohyggliga problem med luftkvaliteten som deras förbränning har orsakat. Under COP21 lovade Kina att sätta stopp för ökningen av växthusgas-utsläpp senast 2030. Intressant nog hävdar vissa forskare att på grund av en drastisk nedgång i kolkonsumtion (och en lika kraftig nedgång i ekonomin) kan Kinas utsläpp redan ha nått en topp 2014. Det har föranlett uppmaningar om att Kina ska komma med ännu ambitiösare mål. Kina har även gått med på att under 2017 införa ett nationellt handelssystem för utsläppsrätter, som ska omfatta elproduktion, järn och stål bland andra sektorer.
4. Kanada
Valet av Justin Trudeau till premiärminister verkar ha en avgörande betydelse för klimatfrågan i Kanada. Kanada, som länge har varit kända som ledande i miljöfrågan, tog ett steg tillbaka under förra administrationen, som drev på en ekonomi som vilar på borrning och utvinning. Premiärminister Trudeau har en mer progressiv, klimatorienterad agenda. Han och president Obama gjorde nyligen ett "gemensamt uttalande om klimatet, energin och arktiskt ledarskap", bland annat med syftet att tillsammans skydda Arktis, minska växthusgaser (metan, i synnerhet) och avsevärt förbättra effektiviteten inom flygindustrin.
5. Indien
Indiens växande befolkning (för närvarande 1,2 miljarder) och utvecklingsekonomi har cementerat nationen som en central aktör i klimatförhandlingar. I Paris åtog sig Indien att grundligt se över sin ekonomi, avsevärt minska koldioxidutsläppen och samtidigt satsa stort på användandet av förnybara källor, utöver andra åtgärder. Indiens ambitioner matchades inte av alla länder (vi tittar på dig, Australien) men utmaningen blir, liksom för de flesta länder, att komma på ett sätt att uppnå målen och samtidigt fortsätta att förbättra befolkningens levnadsstandard. För Indien kan det bli tufft att hitta pengarna som krävs.
6. Australien
Australiens regering fortsätter att dra fötterna efter sig när det gäller att anta betydande lagstiftning mot klimat förändringarna. Landet verkar snarare styra sin ekonomi i motsatt riktning. Trots att Tony Abbott, en ökänd bromskloss i miljöfrågan, har avgått, har regeringen skurit ner på jobbtillfällen och resurser inom klimatforskningen, samt godkänt en expansion av de redan klimatfarliga kolgruvorna och exportanläggningarna i Queensland. Detta trots att vissa områden (allt oftare i deras eget land) i världen upplever mer extrema och katastrofala väder till följd av klimatförändringarna. Opinionsundersökningar visar att folket efterfrågar åtgärder, och grupper som 350.org mobiliserar dem i förhoppningen att deras ledare ska lyssna.
7. Japan
Efter Fukushimakatastrofen stängde Japan ner många kärnkraftverk. Men nu, i jakten på elektricitet, har den japanska regeringen övergett sitt motstånd mot att bygga nya koleldade kraftverk. Kol är visserligen en billig energikälla, men det är även en av de smutsigaste. Du skulle väl inte vilja äta glass med en billig men smutsig glassked? Det samma gäller för energin. Det man sparar in väger inte upp för de långsiktiga skadorna. Det som Japan måste fråga sig är om de vill välja ren energi för framtiden eller dåtidens smutsiga fossila bränslen.
8. Världen
Vi har goda nyheter! Internationella energiorganet (IEA) rapporterar att nivån av växthus gasutsläpp har varit oförändrad i två år i rad. IEA har bevakat utsläppen i 40 år och aldrig tidigare har de legat kvar på samma nivå under en period av ekonomisk tillväxt. Det här är en otroligt viktig milstolpe som visar att vi kan bryta kopplingen mellan ekonomisk tillväxt och stigande växthusgasutsläpp. Den dåliga nyheten är att vi fortsätter att se rekordhöga globala temperaturer och det finns inget slut i sikte. Men om världens nationer går samman och håller sina löften från COP21, kan vi fortfarande ha chansen att undvika de värsta effekterna av klimatförändringarna. I dag, och varje dag, måste vi fortsätta att sätta press på våra ledare!
Gå med i klimatrörelsen!
Gå med Avaaz, Ben & Jerry’s och miljontals medborgare från hela världen som uppmanar ledarna för de utvecklade länderna och FN att tackla klimatförändringarna vid klimatmötet i Paris. Vårt mål är att internationella ledare ska arbeta mot att uppnå 100 % ren energi före år 2050. Detta ambitiösa mål är i linje med FN:s klimatpanels (IPCC) krav på avskaffande av alla koldioxidutsläpp inom de närmaste 85 åren. Läs mer om namninsamlingen.
Summertime is the perfect time to impress a crowd with a delicious ice cream pie. The best part? They could not be easier to make. And with an almost unlimited number of ways to customize them, you’ll never make the same one twice.
Läs mer - 4 Steps For Making Flawless Ice Cream Pies Läs merThe only thing that’s going to mitigate climate change is direct action. Here’s why companies need to focus on cutting their own greenhouse gas emissions instead of making dubious carbon-neutrality claims.
Läs mer - Here’s Why Ben & Jerry’s Is Taking Direct Climate Action Instead of Going “Carbon Neutral” Läs mer