
Favoritsmak:
"Cherry Garcia. Mitt jobb under de första sex månaderna bestod av att blanda chokladen och körsbären och sedan lägga blandningen i glassen. Jag antar att det smittade av sig på mig!"
– Roy Cook
Arbetsmiljö- och miljöansvarig
Du kanske främst känner till Ben & Jerry’s för de olika spännande glassorterna vi säljer, men vet nog inte så mycket om hur det går till när vi gör vår glass. Följ med på en upptäcktsfärd från korna på bondens gård till hur vi tillverkar de olika smakerna som du kan köpa i snabbköpet eller i någon av våra skopbarer.
Alltsammans börjar förstås med korna. Närmare bestämt tiotusentals kor från de lokala bondgårdarna som säljer sin mjölk till mejeriet St. Albans Cooperative Creamery i St. Albans i delstaten Vermont i USA. På mejeriet vispas mjölken till grädde och kondenserad skummjölk som sedan transporteras i stora tankbilar till våra fabriker i St. Albans och Waterbury, också i Vermont.
Favoritsmak:
"Cherry Garcia. Mitt jobb under de första sex månaderna bestod av att blanda chokladen och körsbären och sedan lägga blandningen i glassen. Jag antar att det smittade av sig på mig!"
– Roy Cook
Arbetsmiljö- och miljöansvarig
När lastbilarna kommer fram till fabriken pumpas mjölken och grädden över till fyra förvaringssilor på knappt 23 000 liter vardera och förvaras vid en temperatur på 2,2 °C tills vi kan göra Ben & Jerry’s-glass och frusen yoghurt av dem.
Favoritsmak:
"Allt med jordnötssmör. Jag älskar jordnötssmör!"
Glassbekännelse:
"I mitt team har vi en ritual. Vi går ut allihopa och tar de nya smakerna som lanseras från bandet och smakar på rasten. Ingenting smakar bättre än en burk mjuk, färsk glass direkt från bandet."
– Renee Corey
Andraskiftets leverans- och mottagningssamordnare
Om man tittar på glasstillverkning som helhet är antagligen utformningen av själva smakkombinationen – och att få till den absolut perfekt – den absolut viktigaste delen i hela processen. Det är en mycket erfaren och kunnig person som ansvarar för detta, nämligen blandningsmästaren. Denne kontrollerar processen vid blandningstanken, hos oss en enorm blandare i rostfritt stål med en volym på nästan 3 800 liter.
En sats med glassblandning består inledningsvis av grädde, kondenserad skummjölk och flytande rörsocker. Till dessa ingredienser tillsätter blandningsmästaren även äggulor, kakaopulver för våra chokladsmaker, och naturliga stabiliseringsmedel som har till uppgift att förhindra värmechock och iskristallbildning.
Ingredienserna finfördelas i 6–8 minuter till antingen en chokladblandning eller en vit, söt gräddblandning.
När satsen blandats färdigt överförs den därefter genom en av två silar till bufferttanken. I bufferttanken förvaras blandningen tills den är redo för pastöriseringsprocessen.
Favoritsmak:
"Vanilla Caramel Fudge"
Största ögonblicket på Ben & Jerry’s:
"När jag utvaldes att åka till Hellendoorn i Nederländerna för att vara med och sätta igång Ben & Jerry’s-produktionen där. "
– Corey Pelkey
Blandningssamordnare
När glassblandningen har blandats är det dags att pastörisera och homogenisera den. Pastöriseringen är en process där blandningen hettas upp för att döda skadliga bakterier. Pastörisatorn består av ett antal mycket tunna plåtar i rostfritt stål. Varmt vatten (83,3 °C) spolas över ena sidan av plåtarna medan den kylda blandningen (2,2 °C) pumpas fram på andra sidan av plåtarna så att värmen från varmvattnet överförs till blandningen som då värms upp till 82,2 °C.
Innan blandningen hinner svalna överförs den till homogenisatorn. Där tvingas blandningen under högt tryck (ca 13 800 kPa) igenom en mycket liten öppning, vilket finfördelar och emulgerar gräddens fettpartiklar så att de inte separerar från resten av blandningen. Homogenisatorn fungerar som en kolvpump: blandningen sugs in i cylindern på nedåtslaget och tvingas under uppåtslaget ut under mycket högt tryck.
Den kylda blandningen pumpas sedan över till tankrummet (ett kylrum som håller 2,2 °C med sex förvaringstankar på drygt 18 900 liter vardera) där den får stå i 4–8 timmar så att ingredienserna får blandas ordentligt med varandra (ungefär som när man sjuder en sås eller låter ett fint vin luftas – vi vill inte skynda på processen i onödan!).
Favoritsmak:
"Rainforest Crunch. Jag är dock tvungen att klara mig utan den, eftersom den numera ligger på smakernas kyrkogård."
Ställer alltid upp för Ben & Jerry’s:
"Jag började på avdelningen för hantering av farligt gods eftersom jag ansåg att det skulle vara ett bra sätt att lära mig mer om hur fabriken fungerar. Jag ingår i samhällsprojektteamet eftersom det ger mig möjlighet att vara med och styra medel till olika lämpliga organisationer. Jag gick nyligen med i miljöteamet eftersom man där arbetar med öka folks medvetenhet om miljöfrågor, och öppnar olika vägar att skydda jordens ändliga resurser."
– Charlie Sayah
Medarbetare i mottagningsteamet
En av förklaringarna till varför Ben & Jerry’s glass är så god kan sammanfattas med ett ord: smak. Vi tar våra smaker – och våra smaksättningsmetoder – på största allvar. Personalen vid smaksättningskärlen är experter i smaksättningens sköna konst. Vi tillsätter endast de finaste smaksättningsingredienserna i våra glassblandningar.
När blandningen har fått ”sjuda” pumpas den över från tankrummet till smaksättningskärlen: ett antal fat i rostfritt stål som vart och ett har en volym på knappt 1 900 liter. Det är här som den i princip smakfria blandningen förvandlas till underbara smaksensationer allteftersom vi tillsätter olika fantastiska smaker, fruktpuréer och extrakt så som vanilj, ren pepparmynta, fruktextrakt, bananpuré och emellanåt även en och annan likör.
Favoritsmak:
"Triple Caramel Chunk"
Retar sig på:
"Människor som inte engagerar sig eller endast nöjer sig med att traska p mitt i ledet. Alla bör ge 100 procent, oavsett vad de håller på med."
– Marie Pelkey
Tredjeskiftets förste kvalitetssäkringsingenjör
När rätt mängd smaksättning har lagts till, pumpas blandningen över till frysen. Frysarna vid anläggningen i Waterbury använder flytande ammoniak som kylmedel (–40 °C) och klarar att frysa drygt 2 600 liter blandning i timmen.
Så här går det till: blandningen pumpas genom en lång iskall cylinder, det så kallade röret. I takt med att blandningen fryser mot rörets väggar skrapas den bort av roterande blad och när den når rörets främre ände är det inte längre blandning, utan glass!
Blandningen håller en temperatur på 2,2 °C när den förs in i frysen och –5,5 °C när den kommer ut, vilket är samma temperatur och konsistens som för mjukglass (eller ”creemee” som vi säger i Vermont).
Favoritsmak:
"Strawberry, which is only in Scoop Shops."
Det säkra före det osäkra:
"Jag hoppar fallskärm och där ingår fler säkerhetsmoment än man någonsin kan tänka sig. Kanske jag borde skaffa mig en fallskärm med Ben & Jerry’s logga på. De är med där uppe i anden hursomhelst. Okej, det är inte riktigt så på Ben & Jerry’s, men säkerheten är alltid första prioritet när vi deltar i samhällsprojektteamets verksamhet. Jag tycker det är roligt att vara med eftersom det ger oss alla en möjlighet att hjälpa till och dra vårt strå till stacken."
Retar sig på:
"Människor som inte bryr sig, för att inte tala om människor som inte tar hänsyn utan kör lövblåsare före kl. 10 på morgonen. Moln på under 3 600 meters höjd över marken."
– Ken Moore
Leverans- och mottagningsavdelningen
När blandningen har frusits ner till en fin och krämig konsistens vid –5,5 °C står vi inför ett val. Om vi tillverkar bitfria smaker, t.ex. vanilj eller choklad, pumpas glassen direkt vidare till fyllningsmaskinen, men om vi gör smaker med bitar i ska glassen först köras genom frukttillsättningsmaskinen.
Förr i tiden, innan Ben & Jerry’s fanns, var frukt det enda som glasstillverkare tillsatte i sina produkter. Därför kallas den maskin som matar fram bitarna som blandas i vår glass för ”fruktmataren”. Vi skulle naturligtvis kunna hitta på ett nytt namn om vi ville det, men vi har alltid varit betydligt mer intresserad av att hitta på nya bitar som vi kan ”mata mataren med” utöver frukten: allt från små klumpar med chokladkexdeg och bitar av fudgebrownie till småkakor och godisbitar och en massa annat smått och gott!
Enkelt uttryckt matar fruktmataren ner bitar i glassflödet. Bitarna läggs i ett tråg på ovansidan av fruktmataren. I botten på tråget sitter en matningsskruv som ser till att jämnt flöde av bitar matas in i ett stjärnhjul. När stjärnhjulet roterar trycks bitarna in i flödet av frusen glas som löper genom mataren. Den bitförsedda glassen passerar slutligen igenom en särskild blandarfunktion där bitarna fördelas jämnt i glassflödet.
Favoritsmak:
"Chocolate Chip Cookie Dough"
Det bästa med Ben & Jerry’s:
"Jag arbetar med fantastiska människor som bryr sig och vill göra sitt bästa när vi tillverkar världens bästa glass."
Glassbekännelse:
"För det mesta gräver jag ut bitarna och ripplarna och låter glassen vara."
– Kathy Jochim
Andra- och tredjeskiftets underhållsförman
Har du någon gång undrat hur vi bär oss åt för att få fram de där tjocka, härliga virvlarna och ripplarna och fördela dem ordentligt i burken? Det sker genom en särskild omröringsprocess. Oavsett om vi använder fudge, karamell, jordnötssmör, marshmallow eller frukt använder vi alltid de finaste och bästa marmoreringarna vi kan hitta. Dessa virvlar och ripplar skulle dock hamna i glassburken om det inte vore för ett särskilt styrsystem för omröraren.
Som tur är råkar vi ha det det bästa styrsystem för omrörare som finns ...
Så här går det till:
• Virvlarna och ripplarna måste först passera genom Contherm-värmeväxlaren som sänker deras temperatur till strax ovanför den punkt då de börjar klumpas ihop med varandra (vilket inte är önskvärt).
• De korrekt kylda virvlarna matas genom omröraren, vilket i princip innebär att de sprutas in i glassflödet (en utmärkt idé när det fungerar som det ska och riktigt kladdigt när det inte gör det ...).
Favoritsmak:
"Triple Caramel Chunk"
Lite kladdigt blev det:
"När jag började i produktionen höll vi på och pumpa över fudge till bufferttanken. Ett silgaller hade av misstag monterats på fel håll. Vi stod och väntade på att fudgen skulle pumpas in i tanken, men det kom ingenting. Plötsligt exploderade en av slangarna från trycket och jag fick fudge över hela ena sidan och den träffade nästan alla andra på golvet också. Snacka om fudgevirvlar!"
– Vicki Keel
Produktion
När bitarna och ripplarna har tillsatts glassen är den klar för förpackning i burkar med en volym på en knapp halvliter. Detta arbete utförs av en riktigt häftig automatisk fyllningsmaskin.
Den automatiska fyllningsmaskinen klarar inte bara av att fylla 120 burkar i minuten, utan utför också förfyllningsuppgifter, t.ex. att släppa ner fyra burkar (2 x 2) i taget perfekt i läge för fyllningsdysan.
När burkarna har fyllts, matar fyllningsmaskinen dem vidare mot lockmaskinen där locken ordentligt sätts på burkarna.
Slutligen lyfter en smidig burklyftare bort burkarna från lockmaskinen med hjälp av en liten hävarm som knuffar ut dem på ett löpande band som går till nästa steg i processen.
Favoritsmak:
"Chubby Hubby. Jag tycker mycket om jordnötssmör och blandningen av ripplar med jordnötssmör och jordnötssmörsfyllda kringlor gör mig mållös ... men fudgen gör inte ont den heller."
Det bästa med Ben & Jerry’s:
"Jag gillar att Ben & Jerry’s inte bara är ute efter att göra största möjliga vinst. Som företag lägger de stora resurser på att hjälpa andra genom samhällsprojekt, användning av rättvisemärkta ingredienser, Ben & Jerry’s Foundation, att företaget matchar personaldonationer, listan är lång. Mina kollegor är också en av de främsta anledningarna till att jag tycker om att jobba här. De är omtänksamma, godhjärtade människor som är beredda att ge dig sin sista klädtrasa om du behöver hjälp."
– Neil Jones
Förstaskiftets lagerförman
Innan den förpackade glassen kan placeras i lager eller skeppas iväg måste den frysas ner ytterligare, från dess halvfrusna konsistens vid –5,5 °C till en temperatur på –23 °C (d.v.s. djupfrysning). Denna process kallas för härdning och utförs i spiralhärdaren.
Burkarna förs på det löpande bandet ut ur produktionshallen och in i spiralhärdningstunneln. Det är ett enormt korkskruvsformat löpande band i två våningar. Vi tycker nog att det bokstavligt talat är den coolaste maskinen i hela fabriken.
Den faktiska temperaturen i spiralhärdningstunneln är –34,5 °C, men de stora fläktarna i tunneln ger en vindkyld temperatur på –51 °C. I denna arktiska miljö rör sig glassburkarna långsamt upp för det spiralformade löpande bandet under tre timmars tid. När burkarna når toppen har deras temperatur fallit från –5,5 °C (mjukglasskonsistens) till –23 °C (djupfryst konsistens).
Favoritsmak:
"Milk & Cookies. Det är den perfekta blandningen av vanilj och småkakor i massor – jag är ett riktigt kakmonster!"
Det bästa med Ben & Jerry’s:
"Att jag vaknar upp varje morgon och tänker på de möjligheter jag har att åstadkomma stora saker, hur detta engagemang kan kanaliseras och vilken positiv inverkan jag kan ha under min arbetsdag. Det är en verkligt underbar känsla."
– Luke Desmond
Andraskiftets logistikförman
När glassburkarna har djupfrysts ska de förpackas för leverans. Det börjar med att en vändarmaskin vänder upp och ner på burkarna, medan en frysarbetare ser till att åtta burkar (två parallella rader med fyra burkar i varje, med varannan burk vänd upp-och-ner) är ordentligt placerade för att föras in i förpackningsmaskinen. Förpackningsmaskinen är en värmetunnel där krympplast lindas runt varje uppsättning med åtta burkar. Den plastinslagna åttapacken kallas för en ”hylsa” och varje hylsa motsvarar alltså knappt 3,8 liter glass. Frysarbetarna staplar hylsorna på lastpallar som sedan förvaras på vårt lager (där temperaturen är –29 °C) i väntan på utskeppning.
Favoritsmak:
"Peanut Butter Jam Session"
Nyttig erfarenhet och en upplevelse rikare:
"Jag åkte till New York för att göra reklam för en ny smak och arbeta som volontär i ett samhällsprojekt. Från början gjorde jag det för att skaffa mig erfarenhet inom företaget, men jag är verkligen glad att jag åkte: jag hade fantastiskt kul!"
– Jesse Ploof
Leverans- och mottagningsavdelningen
Samtidigt medan allt detta arbete pågår ser våra hängivna tekniker på kvalitetssäkringslaboratoriet till att alla smaker av Ben & Jerry’s glass uppfyller våra höga krav på produktkvalitet.
Varje gång de gör tummen upp för någon av Ben & Jerry’s produktionsserier innebär det grönt ljus för våra trafikledare att glassen uppfyller de kritiska krav som krävs för att de ska kunna släppa iväg Ben & Jerry’s produkter till konsumenterna.
Favoritsmak:
"Coconut Seven Layer Bar. Det är en smak som endast finns i våra skopbarer. Jag gillar verkligen kokosflarnen och ripplarna med smörkola. "
Det bästa med Ben & Jerry’s:
"Jag uppskattar möjligheten att ge tillbaka till samhället. Samhällsprojektsprogrammet är en av de stora anledningarna till att jag tycker så mycket om att jobba här. Jag har varit med i det teamet i 20 år! "
– Pamela Hakey
Kvalitetssäkringssamordnare
Vår definition av ”överallt” växer allt mer för varje år som går ...
Ben & Jerry’s produkter distribueras över hela landet och över hela världen via stormarknader, snabbköp, närbutiker, restauranger, biografer och andra glassvänliga ställen. Och vad kan vara mer glassvänligt än Ben & Jerry’s egna skopbarer? Ingenting om vi får säga det själva!
Favoritsmak:
"Spumoni, en smak som tillverkades i en begränsad sats 2012. En fantastisk smak av körsbärsglass med körsbär och pistagenötter som rörts ihop med chokladglass med fudgebitar. Den bästa någonsin."
Pet Peeves:
"Folk som bär strumpor till sandaler, bilister som inte använder körriktningsvisare, dålig service, glass med frysbränna, när man håller glasskopan fel, folk som hatar katter (hur kan man hata katter!?), folk som kommer för sent och ljudet när en gaffel som skrapas mot tallriken."
– Marla Hogan
Scoop U-professor