Stöd till en bättre framtid för våra kakaoodlare

VLS_FairTrade_Cocoa_779x400_1.jpg

Hos Ben & Jerry’s tänker vi oss själva som en aspirerande organisation för social rättvisa, som bara råkar göra världens mest euforiska glass. Därför startar rättvisa precis vid källan för oss – med ingredienserna som tar plats i våra favoritsmaker. 

Den kakao vi använder i vår löjligt rika och krämiga chokladglass är Fairtrade-certifierad och har varit det i flera år. Fairtrade garanterar inte bara läckra ingredienser utan även en rättvis lön till jordbrukare. Och det är fantastiskt! Nu tar vi steget ännu längre. Genom att arbeta med våra vänner hos Fairtrade, har vi bestämt att betala ett högre pris som hjälper jordbrukare i deras resa mot att uppnå en levnadsinkomst

Här kommer varför.

Hur Fairtrade fungerar

Det var det som fick oss att samarbeta med Fairtrade för flera år sedan för att producera fem huvudingredienser: Kakao, bananer, kaffe, vanilj och socker. Fairtrade betyder mer deg för de saker som jordbrukarna odlar. Så när du ser Fairtrade-märket på sidan av en av våra glasspints vet du att familjen eller kooperativet av jordbrukare som har producerat ingredienserna till din favoritsmak blir betalda med en rättvis inkomst – en inkomst som hjälper jordbrukare att förbättra sina miljöprinciper och att anpassa sig till ett föränderligt klimat.

Fairtrade-jordbrukare följer en uppsättning av standarder som gynnar arbetare, miljön, och deras samhällen. I gengäld får de en Fairtrade Premium en extra summa pengar utöver försäljningspriset för sina ingredienser som de kan använda för att inverstera i affärs – eller samhällsprojekt. 

Ben & Jerry’s Fairtrade Premium utgör mellan 1% - 2% av totala Fairtrade Premier i världen. Premien kan göra en enorm skillnad. Ett kooperativ som vi arbetar med på Elfenbenskusten kunde bygga en ny medicinsk klinik, anställa en sjuksköterska, installera solpaneler och köpa en vattenpump.

 

Vad är en levnadsinkomst?

För många jordbrukare är Fairtrade Premien livsförändrande, kanske till och med livräddande. Det är därför vi alltid letar efter sätt att göra mer. Nu arbetar vi med Fairtrade för att betala högre priser för att stötta 5000 av våra odlare på deras resa för att uppnå en levnadsinkomst. 

Fairtrade definierar en levnadsinkomst som ’’tillräcklig inkomst för att ge en anständig levnadsstandard för alla som tillhör hushållet – inklusive en näringsrik kost, rent vatten, anständigt boende, utbildning, hälsovård och andra väsentliga behov, plus lite extra för nödsituationer och besparingar – efter att jordbrukets kostnader täckts.’’ Det ’’extra’’ är också en viktig sak: Det betyder att jordbrukare kan ta hand om sina företag, deras samhällen och den miljö vi delar.  

Kort sagt handlar en levnadsinkomst om att se till att kakaoodlare får en rättvis bit av pajen nu, och en chans att planera för framtiden.

 

Kakaoodlare behöver vårt stöd

Varför tar vi det här steget med kakaoodlare i första hand? Majoriteten av kakao odlas i utvecklingsländer, platser som Elfenbenskusten, där det finns få skydd för småskaliga odlare. Nästan alla kakaoodlare lever på vinsten de gör av sin gröda, som varierar varje år baserat på saker de inte kan kontrollera såsom väder och råvarupriser. Elfenbenskusten tillhandahåller 40% av världens kakaobönor, men ändå tjänar jordbrukare ett dagligt genomsnitt på endast 1 dollar.

Det finns en hel del ojämlikhet i den globala produktionskedjan när det kommer till kakao, vilket gör att många jordbrukare fångas i extrem fattigdom, utan möjlighet att betala för sina dagliga behov, än mindre investera i ny utrustning eller metoder som bättre kan bemöta effekterna av klimatkrisen. Oregelbunden nederbörd, torka och avskogning gör livet ännu svårare för kakaoodlare. 

Vi vill kunna göra detsamma för alla våra Fairtrade-jordbrukare. Kakao kändes som rätt plats att börja med på grund av tre stora anledningar: 

  1. Kakao är en av våra viktigaste ingredienser, ingen överraskning för alla chokladälskare där ute. 
  2. Vi betalade 1,6 miljoner dollar i Fairtrade-premier till kakaoodlare 2019, mer än vad vi betalade för någon annan ingrediens.
  3. Kakaoodlare är särskilt utsatta för klimatförändringar och vacklande på den globala marknaden.

Som en del av vårt nya prisåtagande för kakao kommer vi att arbeta med Fairtrade för att utvärdera och vara säkra på att vi gör en positiv skillnad för våra odlare.

 

Hur du kan hjälpa till

Genom att producera alla våra produkter med Fairtrade ingredienser hjälper det att stärka över 210 000 jordbrukare, inklusive 168 000 kakaoodlare. Vi får använda de mest utsökta ingredienserna på planeten i våra smaker, och de får investera i hälsa och välstånd för sina familjer och samhällen. 

Allt detta är för att säga att Fairtrade betyder något! Nästa gång du gräver i en bägare av Chocolate Fudge Brownie, kom ihåg att genom att välja Fairtrade, hjälper du kakaoodlare, deras familjer och deras samhällen att bygga en bättre framtid.

Vill du lära dig med om hur vi producerar våra värderingsledda ingredienser? Klicka här och se vilken skillnad att använda Fairtrade-certifierade ingredienser kan göra för jordbrukare över hela världen.