10 Extrema väderhändelser orsakade av klimatförändringar

Sun and Earth on a cone

Från stigande havsnivåer till uppvärmda temperaturer, vildare orkaner och tornador, effekterna av klimatförändringarna blir bara värre. På varje kontinent,  förändras livet som vi känner det på grund av stigande temperaturer – och inte till det bättre. Och den mest förödande delen av klimatförändringen är den mänskliga påverkan. För även om det kan påverka alla, påverkar det inte alla lika. Sårbara samhällen över hela världen har sett sina hem bli förstörda, deras försörjning begränsats och deras stabilitet hotas av klimatförändringar. 

Vi måste agera. Dessa 10 extrema väderhändelser är ett direkt resultat av klimatförändringar och de kan inte ignoreras:

 1. 50 miljoner tunnland i Australien har brunnit upp

  Den australiska buskbrandsäsongen 2019-2020 var definitionen av extrem: uppskattningsvis brann 50 miljoner tunnland, minst 34 personer dog och nästan 6000 byggnader förstördes. Forskare fann att de mycket farliga förhållandena som ledde till den spridda förbränningen var minst 30% mer sannolik i en värld med klimatförändringar i motsats till en värld utan. 

 2. Den varmaste sommaren som registrerats för det norra halvklotet

  Det verkar som om vi läser den här berättelsen varje år, och 2020 är inget undantag. I augusti såg vi både land och havstemperaturer  på 0,94° C över genomsnittet, vilket gör den till den näst varmaste månaden som registrerats globalt sedan registreringen började 1880. Det är endast 2016, det hittills varmaste året, som hade varmare temperaturer i Augusti.

 3. Kaliforniens rekordbrytande bränder

  Hittills i år har över 4 miljoner tunnland i Kalifornien påverkats av skogsbränder. Detta är mer än dubbelt så mycket som det tidigare rekordet för den mest brända marken under ett enda år i staten – och säsongen för skogsbränder är inte över. Är klimatförändringarna anledningen? Forskare är överens: JA.

 4. Forskare säger att Arktis befinner sig i en "Dödsspiral"

  Fram till nyligen trodde forskare att vi skulle förlora all havsis under somrarna på Arktiskt som tidigast år 2050. Nu säger de att det är mer troligt att ske 2035. Under det senaste decenniet har arktiska temperaturer ökat med nästan 1°C. Om växthusgasutsläppen fortsätter på samma bana de befinner sig på nu, kan vi förvänta oss att det i norr kan ske en uppvärmning på 4 ° C året runt mitten av seklet.

 5. USA får slut på namn till orkaner

  Orkansäsongen i USA är inte i närhet på att vara över, men de har redan gått igenom hela alfabetiska listan över orkannamn och gått vidare till grekiska bokstäver. Ännu mer oroande är att årets orkaner har intensifierats snabbare än vanligt, ett direkt resultat av det uppvärmda klimatet, vilket orsakar panik bland invånare, räddningstjänster och meteorologer.

 6. Rekord av översvämningar under sommaren i Kina

  Forskare säger att den rekordhöjning av översvämningar som stora delar av syd-centrala Kina upplevde i sommras bara är en förhandsvisning av vad som kan komma näst under kommande år. Nederbörden i Yangtze flodområdet var den högsta som registrerats sedan 1961 och påverkat 55 miljoner människor, inklusive de 3,8 miljoner människor som evakuerats från sina hem. 

 7. Över 22% av våtmarksområdet Pantanal har brunnit

  Våtmarksområdet Pantanal täcker delar av Brasilien, Paraguay och Bolivia och har en av de högsta koncentrationerna av biologiskt mångfald i världen. I år brann över 22% av det, sporrade av torka som orsakats av klimatförändringarna. Medan viss mängd bränder är normalt varje år, antingen naturligt orsakade eller kontrollerade av ranchägare, är omfattningen av bränderna 2020 långt ifrån normen och många forskare är oroade över dess framtid. 

 8. Thailand har sin värsta torka på 40 år

  Torkan i Thailand har skapat oro för hur befolkningen ska kunna stöttas, men även jordbruket. Socker, ris, gummi och andra grödor dricker upp 70% av landets vattenförsörjning, så när vattnet är borta, så är även många människors försörjning. Experter förutspår att årets sockergrödor kan falla med så mycket som 30% jämfört med tidigare år. 

 9. Värmevåg smälter Sibirien

  Sibirien är vanligtvis ganska kallt, men året kommer med rekordhöga temperaturer, bränder, skadedjur och förlust av permafrost. I en stad var temperaturerna 38°C i juni, vilket krossar tidigare rekord. Var detta ett resultat av klimatförändringarna? You betchya!

 10. Cyklonen Amphan slår över Indien

  Den här våren såg vi Bengalbuktens starkaste storm någonsin: Cyklonen Amphan. Överallt kan vi se tropiska cykloner utvecklas snabbare och upprätthålla starkare vindar än någonsin tidigare till följd av klimatförändringar. Med 13 miljarder dollar i skador på infrastruktur och 118 dödsfall i sitt namn, bevisade Amphan att denna trend inte är på väg att försvinna i en snar framtid. 

Är du redo att agera för en ljusare och grönare framtid? Ta ställning nu! Kom med våra vänner hos 350 när vi uppmanar världens ledare att ta itu med de sammanvävda kriserna av COVID-19, den globala klimatkrisen och globala ojämlikheten genom att stötta en rättvis återhämtning till COVID-19-krisen.