6 vinster för klimatet 2020

hero_windmill-779x400.jpg

Höga temperaturer, historiskt kraftfulla stormar, aldrig tidigare skådade bränder -  2020 har inte varit fanbärande för klimatet. Men även när klimatkrisen fördjupas görs vissa framsteg. 

Vilket är bra, för det finns ingen tid att slösa bort. Enligt en rapport som nyligen släppts av FN har det skett en ’’svindlande’’ ökning av akuta klimathändelser över de två senaste decennierna, som påverkat miljarder människor och som kostat den globala ekonomin nästan 3 biljoner dollar. Om vi misslyckas med att bemöta detta kan resultatet bli att vår planet blir ett ’’obeboeligt helvete för miljontals människor’’.

De sex klimatvinsterna nedan kan inte på egen hand sätta oss på banan för att undvika de värsta effekterna av klimatkrisen. Men de kan och bör fungera som inspiration och motivation. Vänta inte en till sekund för att göra skillnad. Gå med i klimatrörelsen och kräv att våra ledare vidtar åtgärder nu.

 1. Vi går mot ett kolfritt Europa

  Förbränningen av kol har varit den enskilt största källan till den globala temperaturökning. Det förorenar luften och är ansvarig för en enorm andel av koldioxid i vår atmosfär. Men den positiva nyheten är att många länder i Europa sätter stop för kol. Spanien stängde ned hälften av sina kolanläggningar i år. Österrike stängde ned sin sista kolanläggning i april, och det gjorde även Sverige. Storbritannien satte rekord för kolfri kraftproduktion (ungefär två månader) tidigare i vår, vilket markerade den längsta sträckan som Storbritannien gått utan att använda kol sedan den industriella revolutionen.

 2. Kalifornien säger nej till bensindrivna bilar

  Om delstaten Kalifornien var ett självständigt land skulle det ha världens femte största ekonomi. Den rankas också bland de 10 största marknaderna för personbilar. Allt detta visar vilken stor grej det är att Kaliforniens Guvernör, Gavin Newsom har krävt ett förbud mot försäljning av nya bensinbilar 2035. Men det är tydligt varför Kalifornien skulle ta ledningen när det gäller åtgärder för att minska växthusgaserna. Staten har känt ett ökat hot från extrema bränder och andra katastrofer drivna av klimatkrisen under flera år – årets eldsäsong har återigen varit de värsta i historien.

 3. En grön omställning börjar forma sig

  COVID-19 har förkrossat familjer och samhällen över hela världen. Det kan vara svårt att fokusera på hoppfulla tecken mitt i pandemin, men karantänerna/nedstängningarna ledde till en stor och betydande dipp för det globala koldioxidutsläppet. Det övertygade vissa politiska ledare att se detta ögonblick för vad det är: En engångsmöjlighet att se över hur våra ekonomier fungerar. När länder öppnar upp väljer många att bygga upp på ett bättre sätt med en grön återhämtningsplan för ekonomin, för att försäkra att det är människor och planeten, in företag, som gynnas mest. Om den lyckas, kan den här rörelsen inte bara uppnå ekonomisk rättvisa, utan även klimaträttvisa. 

   

 4. Dakota Access Pipeline stängs ned

  Vi har följt ödet för Dakota Access Pipeline (DAPL) i flera år, så i Juli jublade vi när en tingsrätt beordrade att rörledningen skulle stängas. Det var första gången som en stor amerikansk ledning blivit stoppad på grund av miljömässiga skäl. Men en månad senare stoppade en överklagandomstol beslutet om nedstängning, vilket återigen kastat projektet i limbo. Det här beslutet av ett uppenbarligt bakslag, men DAPL-motståndare är fortfarande optimistiska. Vi står med Standing Rock Sioux när de fortsätter kämpa för planetens hälsa och deras samhälles suveränitet och välbefinnande. 

   

 5. Användningen av förnybar energi ökar världen över

  Även om vi just nu är i ett desperat behov av snabba och mer direkta åtgärder för att övergå från fossila bränslen till ren energi, är den övergripande trenden tydlig: Förnybar energi ökar, på bekostnad av kol och gas. Globalt var den andel av el som producerats från förnybar energi uppe på 28% under första kvartalet 2020, 2% högre än förra året. Kol och gas representerar fortfarande 60% av den globala elproduktionen, men är oavsett på nedgång. Det är definitivt positiva nyheter, men om vi ens ska kunna hoppas på att bevara någon typ av liknelse till det liv vi lever nu, måste de förändringar som redan sker skyndas på. 

   

 6. Den globala klimatrörelsen ledd av ungdomar växer

  En av de mest inspirerande utvecklingarna över de senaste åren är uppkomsten av den ungdomsledda klimatrörelsen. Unga ledare runt om i världen har ställt tydliga krav på politiker att bemöta klimatkrisen som en faktisk kris. ’’Vårt hus brinner’’ har Greta Thunberg sagt — tiden för fördröjning och diskussioner är över. Medan pandemin reducerar storleken på vissa av de planerade eventen och strejkerna, har rörelsen själv fortsatt att växa. Ungdomsaktivister har varit i framkant för nästan varje påtryckning för progressiv utveckling de senaste 60 åren och det är därför ingen överraskning att unga människor gör detsamma i den globala kampen för klimaträttvisa och en framtid med ren energi. 

   

Vi alla måste följa vägen från de unga ledarna som kämpar på för förändring. Gå med i klimatrörelsen idag! Och rösta för klimatet under kommande år genom att stötta ledare som har åtagit sig att omedelbart skapa åtgärder för att minska koldioxidutsläppen och övergå till ren energi. Det finns fortfarande tid att undvika de värsta effekterna av klimatförändringar, om vi agerar nu.

Ta ställning nu! Kom med våra vänner hos 350 när vi uppmanar världens ledare att ta itu med de sammanvävda kriserna av COVID-19, den globala klimatkrisen och globala ojämlikheten genom att stötta en rättvis återhämtning till COVID-19-krisen.