Skip to main content

Photo of Vanilla Farmer

Alla förtjänar sin rättmätiga del.

På Ben & Jerry's tar vi seriöst på rättvishet. Oavsett om det gäller hur vi behandlar våra medarbetare, hur vi gynnar samhällena där vi är verksamma eller hur vi drömmer fram nya smaker för våra kunder – rättvishet finns med i allt vi gör. Därför vill vi se till att våra jordbrukare också får sin rättmätiga del. Vi stödjer Fairtrade, en världsomspännande rörelse som arbetar för att småskaliga jordbrukare i utvecklingsländer kan lyckas på den hårt konkurrensutsatta globala marknaden. 

Ben & Jerry's har alltid ansträngt sig för att ta företagsansvar både socialt och miljömässigt när vi köper ingredienser. Redan 2005 var vi den första glasstillverkaren i världen som använde Fairtrade-certifierade ingredienser. Och 2010 bestämde vi oss för att göra detta engagemang till ett fullständigt åtagande – inklusive alla smaker och alla länder där vår glass säljs. Vi såg till att varje möjlig ingrediens var Fairtrade-certifierad 2011 i Europa, och gjorde samma sak i USA till 2014.

Den globala trenden inom lantbruk handlar om att bli större, mycket större. Fairtrade-handel är viktig eftersom den säkerställer ett rättvist pris för småskaliga lantbruksprodukter – när de ställs inför tillväxt som lätt kan skjuta bort dem från marknaden. Det innebär goda nyheter för dem, deras familjer och samhällen. Men det är också bra för oss (och dig), eftersom vi får använda deras fantastiska ingredienser i vår glass. 

Med det ligger mer bakom historien med Fairtrade-handel. Sammankopplat välstånd, idén om att de som är framgångsrika bör arbeta för att förbättra världen omkring dem, är en av Ben & Jerry's grundprinciper. Fairtrade-handel gör verklighet av denna idé. Alla jordbrukare i Fairtrade-systemet går med på att använda miljövänliga jordbruksmetoder, implementera rättvisa arbetsvillkor och investera i sina samhällen. Fairtrade har också en social premie som innebär att en extra summa pengar betalas utöver det garanterade rimliga priset som lantbrukarna får, vilket bidrar till att de kan göra dessa investeringar. 

Fairtrade-certifierade ingredienser

Vi köper fem Fairtrade-certifierade ingredienser. 2017 betalade Ben & Jerry’s 30,189,311.20 kr i sociala premier till våra småskaliga jordbrukare och odlingskooperativ runt om i världen:

SOCKER

14,216,504.96 kr i Fairtrade-premier

Photo of Sugar Cane

Vi köper vårt söta Fairtrade-socker från en rad olika småskaliga odlare, inklusive de som ingår i Belize sockerodlingsförening. Belize har kommit att bli en global förebild vad gäller sockerproduktion. Upp till 85 % av befolkningen, i vissa landsbygdsområden i landet, är helt beroende av sockerindustrin, vilket gör investeringarna från de sociala premierna så viktiga. Till exempel hjälpte en nyligen införd alternativ metod för hantering av skadedjur att rädda föreningens sockerskörd samtidigt som man drastiskt minskade användandet av skadliga pesticider. 

Photo of Cocoa Beans

KAKAO

13,303,467.59 kr i Fairtrade-premier

Alla dessa läckra bitar av choklad hamnar inte i våra glassförpackningar av en tillfällighet. Vi arbetar tillsammans med kakaoodlare på Elfenbenskusten, som producerar omkring 40 % av världens kakao (även om den största delen av skörden inte är fair trade). Sociala premier gjorde det möjligt för ett kooperativ att bygga en ny medicinsk klinik, anställa en sjuksköterska, installera solpaneler och köpa en vattenpump. Vi köper också Fairtrade-choklad från producenter i Ghana, där de har investerat i landsbygdsskolor och stipendier för barn. 

VANILJ

1,987,784.99 kr i Fairtrade-premier

Photo of Vanilla Beans

Vanilj är en avgörande ingrediens i dussintals av våra favoritsmaker.  Även om den största delen av världens vanilj odlas i Madagaskar, så har många bönder här svårt att få det att gå runt. Något som vi har iakttagit över hela världen: När lantbrukarna misslyckas, följer samhällena ofta efter. Fairtrade-priser hjälper till att bryta denna cirkel. Ett av kooperativen i Madagaskar använde deras sociala premier till att rusta upp ett vårdcenter, reparera en skola och bygga ett kontor. Vi arbetar också med Fairtrade-vaniljodlare i Uganda som har börjat skapa oberoende nätverk som ökar deras hållbarhet och underhåller deras levnadssätt. 

Photo of Coffee Beans

KAFFE

391,766.42 kr i Fairtrade-premier

Kaffekooperativet Huatusco i Mexiko förser oss med en stor del av vårt Fairtrade-kaffe – sedan 2010 har vi köpt mer än 136 000 kg kaffe från dem till våra olika smaker. Våra sociala premier hjälper kooperativens 1 465 jordbrukare – tillsammans med deras familjer och samhällen – på många olika sätt. De har bidragit till byggandet av en vårdcentral, ett bibliotek och skolor; utveckling av stipendier och utbildningsprojekt; samt att producera av 400 ton kompost. 

BANANER

290,619.88 kr i Fairtrade-premier

Photo of Bunches of Bananas

Alla älskar bananer, vilket är en av anledningarna till att vi har köpt mer än 50 metriska ton Fairtrade-bananer från El Guabo-kooperativet i Ecuadors El Oro-provins under 2014. Vårt inköp av alla dessa bananer har hjälpt kooperativets 154 jordbrukare att genomföra en rad olika viktiga projekt, såsom att ge stipendier till lokala barn, hjälpa behövande barn med språkstöd och sjukgymnastik, samt att göra vården mer lättillgänglig för jordbrukare, arbetare och deras familjer. 


Visst gör vetskapen om att alla härliga ingredienser som används för att skapa våra glassmaker är Fairtrade-certifierade Ben & Jerry’s ännu godare? Varje gång du plockar upp en produkt med FAIRTRADE-märkningen (den gröna och blå symbolen som finns på våra glassförpackningar) så hjälper du småskaliga jordbrukare och deras samhällen att överleva och lyckas.