Fairtrade

Vi har åtagit oss att tillverka glass av Fairtrade-certifierade ingredienser sedan 2005. Vi har haft en socialt inriktad inköpspolicy sedan 80-talet.

Alla förtjänar sin rättmätiga del

På Ben & Jerry's tar vi rättvisa på allvar. Oavsett om det gäller hur vi behandlar våra medarbetare, hur vi gynnar samhällena där vi verkar eller hur vi drömmer fram nya smaker för våra kunder så finns rättvisan med i allt vi gör. Det är därför vi vill se till att våra jordbrukare också får din rättmätiga del. Vi stödjer Fairtrade, en världsomspännande rörelse som arbetar för att småskaliga jordbrukare i utvecklingsländer kan lyckas på den hårt konkurrensutsatta globala marknaden. Vi köper in fem grundingredienser enligt Fairtrade-villkor: Socker, kakao, vanilj, kaffe och bananer.

Redan 2005 var vi den första glasstillverkaren i världen som använde Fairtrade-certifierade ingredienser. Och 2010 bestämde vi oss för att göra detta engagemang till ett fullständigt åtagande — inklusive alla smaker och alla länder där vår glass säljs. Vi såg till att varje möjlig ingrediens var Fairtrade-certifierad 2011 i Europa, och gjorde samma sak i USA till 2014.

Den globala trenden inom lantbruk handlar om att bli större, mycket större. Fair trade är viktigt eftersom den säkerställer ett rättvist pris för småskaliga lantbruksprodukter — när de ställs inför tillväxt som lätt kan skjuta bort dem från marknaden. Det innebär goda nyheter för dem, deras familjer och samhällen. Men det är också bra för oss (och dig), eftersom vi får använda deras fantastiska ingredienser i vår glass.

Med det ligger mer bakom fair trade-berättelsen. Sammankopplat välstånd, idén om att de som är framgångsrika bör arbeta för att förbättra världen omkring dem, är en av Ben & Jerry's grundprinciper. Rättvis handel förverkligar denna idé. Alla jordbrukare i Fairtrade-systemet går med på att använda miljövänliga jordbruksmetoder, implementera rättvisa arbetsvillkor och investera i sina samhällen. Fairtrade har också en social premie som innebär att en extra summa pengar betalas på utöver det rättvisa pris som lantbrukarna får, vilket bidrar till att de kan göra dessa investeringar.

Producer Development Initiative

För att bygga vidare på påverkan från våra Fairtrade-inköp så stödjer och stärker vi småbruksproducenter genom ett program som vi kallar Producer Development Initiative (PDI). PDI-portföljen har specifika program som designats för att göra det möjligt för småbrukare att uppnå en värdig försörjning.

Det finns tre primära mål i PDI-programmet:

  • Uppnå en inkomst som Fairtrade-producenter kan leva på
  • Ta itu med klimatförändringarna inom våra Fairtrade-leveranskedjor
  • Stärka de kooperativ vi arbetar med i Fairtrade-systemet

PDI-programmen drivs av Fairtrade.

Läs uppdateringar om Fairtrade och PDI-programmet här.

Visst får vetskapen om att alla härliga saker som används för att skapa våra glassmaker är Fairtrade-certifierade Ben & Jerry’s att smaka ännu godare? Varje gång du plockar upp en produkt med FAIRTRADE-märkningen (den gröna och blå symbolen som finns på våra glassförpackningar) så hjälper du småskaliga jordbrukare och deras samhällen att överleva och lyckas. 

Våra samarbetspartners

  • Fairtrade International är en global organisation som arbetar för att säkra bättre villkor för bönder och arbetare.