image-from-the-document-manager

Rösta som om Europas framtid står på spel (för det gör den!)

Den 9 juni kommer miljontals människor över hela EU att gå till valurnorna och forma Europas framtid. Kommer du göra din röst hörd? Skriv upp dig nedan så påminner vi dig om att rösta!

Ja, påminn mig att rösta i EU-valet!

Vad är Europaparlamentet?

Val för Europaparlamentet hålls var femte år. Europaparlamentet består av representanter från alla medlemsländer i EU. Deras huvudsakliga arbete är att debattera och besluta om lagar och politik som påverkar alla medborgare i Europa. Gillar du att inte längre behöva betala dyra roamingavgifter när du är på semester? Det är tack vare EU! Sugen på att plugga i ett annat land genom Erasmus+? Också EU! Valet i Juni är din chans att påverka politiken i EU.

Vad står på spel 2024?

Klimatkrisen är akut, inflationen har gjort livet dyrare och det pågår ett krig vid Europas gränser. Vissa politiker vill nedmontera jämställdhet, reproduktiv rättvisa och HBTQ+rättigheter, medan andra attackerar själva demokratin. Med andra ord: detta valet är superviktigt! 

Här är några saker som står på spel.

  • Klimatkrisen
  • Naturskydd
  • Att bekämpa diskriminering
  • Jämställdhet och friheten att bestämma över våra kroppar
  • HBTQI+ rättigheter och att få älska vem man vill
  • Skydd för arbetare och konsumenter
  • Frihet att leva, arbeta och resa inom EU
  • En stark och levande demokrati i Europa!
     

Gör din röst hörd!

Vad vill du att politikerna i EU ska göra? Visa vad du tycker genom att ta ställning och rösta! I det senaste EU-valet ökade valdeltagandet i Europa, tack varje unga väljare. Stå upp för demokrati genom att använda din röst! Redo att rösta? Toppen! Fyll i dina uppgifter så skickar vi en påminnelse när det är dags!

Så här röstar du

Om du är svensk eller EU-medborgare så röstar du på valdagen den 9e juni i en vallokal. Du får ett röstkort på posten före valet, och där står också vilken vallokal du ska rösta från. Du behöver ha med dig ID-handling.

Du kan också förtidsrösta i vilken röstningslokal som helst i hela Sverige. Förtidsröstningen börjar 18 dagar före valdagen och varar till och med själva valdagen.

Läs gärna mer på Valmyndighetens hemsida där du hittar all information kring valet